Babaeski Ticaret Borsası Başkanlığı

Borsamızdan Haberler

15 TEMMUZ BASIN AÇIKLAMASI

15 TEMMUZ’U ASLA UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ
“GÜCÜMÜZ MİLLİ İRADE, HEDEF BÜYÜK TÜRKİYE”

Değerli Basın Mensupları,
Türkiye’nin sivil toplumunu temsil eden; Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi Türkiye kanadı olan;
• Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ),
• Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK),
• Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN),
• HAK- İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ),
• Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB),
• Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),
• Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye KAMU-SEN),
• Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olarak buradayız.
Bu masada oturan demokrasi sevdalısı kurumlar olarak, bu ortak açıklamayı 81 ilde aynı anda yapıyoruz.
Tarihimizin en zor günlerinden biri olan 15 Temmuz’un yıldönümüne giriyoruz.
İki hafta boyunca, farklı etkinliklerle, hazırladığımız afişlerle ülkemizin tamamında 15 Temmuz ruhunu canlı tutacağız.
15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız.
15 Temmuz’un Türkiye için bir milat olduğuna inanıyoruz.
Çünkü bu alçak saldırı, darbenin ötesinde bir işgal girişimiydi.
15 Temmuz, İstiklal Harbinden bu yana ülkemizin karşılaştığı en büyük tehlikeydi.
O gece Fetullahçı terör örgütü, “devleti” ele geçirmeye, milleti tahakküm altına almaya kalkıştı.
Darbe girişiminin asıl amacı; ülkemizi tarihimizde görülmemiş bir kaosa sürüklemek, kardeş kavgası başlatmak ve Türkiye’yi iç savaş ortamına sokmaktı.
Darbe teşebbüsünün nihai amacı; Türkiye Cumhuriyetini bir daha ayağa kalkamayacak duruma düşürmekti.

Allah’a şükürler olsun Milletimiz, cesareti ve feraseti ile bu belayı, bu fitneyi durdurdu.
Milletimiz demokrasimize ve özgürlüğümüze kasteden bu saldırı karşısında dik durdu, canı pahasına değerlerini savundu.
Bu masadaki kuruluşlarının tamamı da, ilk andan itibaren, devletimizin ve milletimizin yanında yer aldı.
Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Gazi Meclisimiz, Başbakanımız, siyasi partilerimiz, milletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve medyamızın kararlı duruşuyla bir destan yazdık.
Haince planlanmış darbe girişimini savuşturan milletimizin önünde saygıyla eğiliyoruz.

15 Temmuz’da Türkiye, en zor demokrasi sınavını büyük başarıyla vermiştir.
Demokrasimizin, hiçbir kaba kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü olduğunu herkese gösterdik.
Milletimiz darbeye karşı durarak şunu açık şekilde ilan etmiştir. “Türkiye Cumhuriyeti devletini Milletin iradesi dışında hiçbir güç yönetemez.”
Bu, dünyaya örnek olacak bir tavırdır.
Elbette bunun için büyük bir bedel ödedik.
Darbe girişimine karşı verdiğimiz bu mücadelede, 250 vatandaşımız şehit oldu.
2301 vatandaşımız gazi oldu.
Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimizi şükranla anıyoruz.
Milletimiz onları daima minnetle ve rahmetle anacaktır.
Dünyada çok az millet bu bedeli ödeyebilir.
Siyasi görüşü fark etmeksizin Türkiye’nin geleceğine sahip çıkan 15 Temmuz ruhu demokrasinin sigortasıdır.

Bir daha böyle hain girişimlerin yaşanmaması için FETÖ ile mücadele her alanda etkin ve kararlı şekilde sürdürülmelidir.
Yargı kurumları, darbecilere ve onların destekçilerine hak ettikleri en ağır cezayı vermeli, milletimizin vicdanını rahatlatmalıdır.

Değerli basın mensupları,
En az 15 Temmuz kadar, darbe girişiminden sonrası da, ülkemiz açısından zorlu bir süreç oldu.
Darbe girişimi sonrası toplum büyük bir travma yaşadı.
FETÖ, yalan haberlerle yurt dışında ülkemiz aleyhine karalama kampanyaları yürüttü.
Ekonomimiz de bu saldırıdan olumsuz etkilendi.
Allah’a şükür, birlik ve beraberliğimiz sayesinde bunların hepsini de kısa sürede atlattık.
Hükümetimizin bizlerle istişare içinde aldığı önlem ve yaptığı reformlarla hızla toparlandık.
Daha darbe girişiminin üzerinden bir yıl geçmeden ekonomide yüzde 5’lik büyümeyi yakaladık.
İstihdam rekorları kırdık. Bu yılın ilk altı ayında tam 1 milyon 200 bin insanımıza yeni istihdam sağladık.
İhracatımızı rekor düzeyde arttırmaya başladık.
Yabancı yatırımcıların güvenini yeniden kazandık.

Çok açık ifade ediyoruz ki, Türkiye dünyanın en zor stres testinden başarı ile çıkmıştır.
Emin olun bizim son bir yılda yaşadıklarımızı başka bir ülke yaşasaydı bir daha ayağa kalkamazdı.
Ama biz dimdik ayaktayız.
Böyle bir coğrafyada, en zor koşullar altında hiç kimsenin yapamayacağını yaptık.
Ama rehavete kapılmayacağız.
Yapacak daha çok işimiz, büyük hedeflerimiz var.

15 Temmuz sonrası toparlanma sürecini tamamladık.
Şimdi yeni bir atılım sürecini başlatmamız gerekiyor.
Ayağımızdaki prangayı çözdük, şimdi koşma zamanı.
Büyümede, istihdamda, ihracatta yeni rekorlar kırmalıyız.
Vatandaşlarımızın refah seviyesini daha da arttırmalı, demokratik kazanımlarımızı güçlendirerek ileriye taşımalıyız.
Bütün bunlar için ortak akılla ve istişare içinde, yeni bir reform süreci başlatmalıyız.

Buradan yurt dışındaki dostlarımıza da sesleniyoruz.
Aldığı yaraları saran milletimiz, bu büyük demokrasi sınavının birinci yılında bütün dostlarını yanında görmeyi arzulamaktadır.
Dostlarımızı iftira kampanyalarına değil, gerçeklere kulak vermeye, buna göre tavır almaya davet ediyoruz.
FETÖ ile mücadelede dost ve müttefik devletlerin de desteklerini bekliyoruz.
Kaynağı ne olursa olsun darbe ve terör bir insanlık suçudur. Ancak birlikte çalışırsak daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz.

Bizler ülkemiz ve milletimiz için şimdi daha büyük bir azimle çalışacak ve Türkiye’yi büyük hedeflerine taşıyacağız.
Üzerine basarak bir kez daha ifade ediyoruz: Türkiye’nin sivil toplumu olarak, 15 Temmuz’u asla unutmayacağız, unutturmayacağız.
Ülkemizin geleceğini inşa ederken yaşadıklarımızdan aldığımız dersler bize ışık olacak.
Biz bu ülkenin geleceğinden umutluyuz.
Gücümüz milli irade, hedefimiz büyük Türkiye.

Hepinizi saygıyla selamlıyoruz.
Yönetim Kurulu başkanı
Fahrettin ÖZÜN

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Babaeski Ticaret Borsası toplantı salonunda, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi 13.Etap Tebliği ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Babaeski Ticaret Borsası ortaklığında düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Özün, Babaeski Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Babaeski Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Arslan, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Evren Gürpınar, Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Babaeski İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Babaeski Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ve üreticiler katıldı.
Bilgilendirme toplantısında Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden İdari Büro Personeli Engin Karagöz, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi 13.Etap Tebliği hakkında sunum gerçekleştirerek üreticileri bilgilendirdi. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi 13.Etap Tebliği bilgilendirme toplantısı soru cevap şeklinde devam ederek sona erdi.
KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ PROGRAMI KAPSAMINDA TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DESTEKLENMESİ
13.ETAP TEBLİĞİ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından; doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, kırsal toplumda yerel kalkınma kapasitesinin oluşturulmasına katkı sağlamak için yeni teknoloji içeren yatırımların desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği 02.08.2019 tarih ve 30850 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Hibe programından yararlanmak isteyen yatırımcıların 30/09/2019 tarihine kadar proje başvurularını www.tarim.gov.tr internet adresinden yapmaları gerekmektedir.
13. etapta yatırımcıların hazırlayabileceği proje konuları;
1-Ekonomik Yatırımlar
a) Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
b) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
c) Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
ç) Soğuk hava deposu,
d) Çelik silo,
e) Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
f) Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera,
g) Yenilenebilir enerji üretim tesisleri,
ğ) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar,
2-Kırsal Ekonomik Altyapı Konularında ;
A-Kırsal Turizm Yatırımları
B- Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,
1- Balıkçı barınaklarının modernizasyonu, balıkçı barınakları ile birlikte iç sularda, denizlerde ve havuzlarda yetiştiricilik yapan işletmeler için kapasitesiyle orantılı soğuk hava deposu, buzlama makinesi, balık nakil tankı (balık nakil tankı üretimi ile orantılı olmalı),kafes ve kafes ağı, balık boylama makinası, fish pump, tambur filtre, en az 10 metre boyunda ruhsatlı teknelere hidrolik yükleme ve boşaltma aparatı,
2- Çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme ve dağıtma sistemleri, çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri,(tüm imalatlar TSE, yürürlükteki teknik mevzuata, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Teknik Şartnamesine uymalıdır, kullanılacak yapı malzemesi sızdırmaz ve sülfata dayanıklı olmalıdır) işletmesiyle orantılı ceviz/zeytin hasat makinesi, silaj ve balya makinesi*,
*Silaj ve balya makinesi başvurularında yatırımcının kendi adına traktörü ile alacağı makine/ekipmana uygun Büyükbaş/Küçükbaş hayvan mevcudu olmalı ve bunlarla ilgili belgeleri KKYDP on-line başvuru sisteminde proje başvurusunda diğer katagorisi altındaki bölüme yüklemelidir. Hayvansal üretimi ve hayvansal üretimi ile orantılı yem bitkisi ekilişinin olması gerekmektedir. Yem bitkisi üretim alanı hayvan sayısıyla orantılı olmak zorunda olup en az 10 büyükbaş veya 100 küçükbaş hayvan için en az 30 dekar ekilir yem bitkisi arazisi/çayır arazisi olmalıdır.
3- Yaylacılar için, çekilir tip güneş paneli, çekilir tip karavan, çadır ahır ve ağıl için gezginci arıcılar bal süzme, sır alma, bal dinlendirme için proje sunabilirler. Yaylacıların sundukları projeleri kapasiteleri ile uyumlu olmak zorundadır.
4- Bitkisel üretime yönelik örtü altı tarım; örtü altı bitkisel üretim tesisi yüksek plastik tünel şeklinde inşa edilen, en az 3 dekar olmak şartıyla oluk altı yüksekliği en az 3m olan bağımsız veya bloklar halinde yapılabilen, konstrüksiyonunda galvaniz profil ve/veya galvaniz boru kullanılan tesisi ifade eder.
a-Örtü Altı Tarım Tesisinde; Tesisin inşaasında kullanılan konstrüksiyon ve diğer yapı
elemanları, altyapı işleri, beton işleri, örtü malzemesi ve ekipmanları hibeye esas proje giderleri olarak değerledirilir.
b-Örtüaltı tarım tesisi projeleri Basınçlı Sulama sistemi ile birlikte gübreleme sistemini de içermelidir.
c- Örtüaltı tarım tesisi projeleri ısıtma sistemini de içermelidir. Isıtma sistemi katı yakıtlı bir sistem ile olabildiği gibi alternatif enerji sistemlerinden de yararlanılabilir. Hibeye esas proje giderleri arasında ısıtma sisteminin yanında izolasyon sitemleri ve ısı pompası da uygun giderler kapsamında sayılır.
ç- Örtü malzemesi olarak; en az 36 ay ömürlü örtü altı malzemesi kullanılmaldır.
d- Çiftlik faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilecek örtüaltı üretim tesislerinde dekara maliyet, ısıtma sistemi katı yakıtlı bir sistem olarak projelendirildiğinde dekara en fazla 50.000 TL/da ısıtma sistemi olarak YEÜ kaynakları kullanıldığında dekara en fazla 60.000 TL/da olmalıdır.
Bu madde kapsamında ayrıca meyve bahçelerinde don ve dolu zararını engellemeye yönelik sistemler, kültür mantarı yetiştiriciliğine yönelik sera, faal durumda olup yenilenebilir enerji kullanacak seraların modernizasyonu için ısıtma sistemi, ısı perdesi, polikarbon sera örtüsü,
5- Tarımsal üretimiyle orantılı;
Çiftlik içinde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisleri, soğuk hava deposu, soğuk oda, Soğuk Hava deposunun müştemilatı olarak kullanılan plastik kasalar, şoklama ünitesi, çelik silo,
6- Hayvansal üretime yönelik süt soğutma tankları, süt sağım sistemleri, yem karma(sabit/hareketli), yem kırma/ezme, büyükbaş yemlik ve suluk küçükbaş yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, üstü kapalı kaba yem deposu,
7- Tıbbi ve Aromatik Bitki (lavanta, kekik, biberiye v.b) konusunda işleme projesi kapsamında, en az 5 dekar lavanta, biberiye, kekik gibi tıbbi ve aromatik bitkisel ürün ekilişi olan çiftçilere en az 250 kg/yıl yağ ve üretimi ile orantılı kapasitede bir adet distilasyon kazanı, soğutucu eşanjörü, su separatörü, yağlı su toplama tankı, yakıt tankı ve su pompası makine/mal alımları
C- El sanatları ve katma değerli ürünler,
Ç- Bilişim sistemleri ve eğitimi,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje limitleri
1-Tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler için ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;
a) Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 2.500.000 Türk Lirası,
b) Yatırım niteliği kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan başvurularda 1.250.000 Türk Lirası,
c) Yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda ise 1.750.000 Türk Lirası,
2- Gerçek kişiler için ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;
a) Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 1.250.000 Türk Lirası,
b) Yatırım niteliği kapasite artırımı ve/veya teknoloji yenileme olan başvurularda 750.000 Türk Lirası,
c) Yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda ise 1.000.000 Türk Lirası,
üst limitini geçemez.
Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; 500.000 TL dir.
3-Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 50.000 Türk Lirası’dır. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez.
Hibeye esas proje tutarının KDV hariç %50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer %50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin etmekle yükümlüdür.
Yatırımların fiziki olarak tamamlanma tarihi 15/11/2020’tir.
KKYDP 13.etap uygulamaları hakkında detaylı bilgi Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünden alınabilir.

13.ETAP TEBLİĞİ
13. etapta yatırımcıların hazırlayabileceği proje konuları;
1-Ekonomik Yatırımlar
a) Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
b) Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
c) Su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
ç) Soğuk hava deposu,
d) Çelik silo,
e) Hayvansal ve bitkisel orijinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması,
f) Yenilenebilir enerji kullanan yeni sera,
g) Yenilenebilir enerji üretim tesisleri,
ğ) Tarımsal üretime yönelik sabit yatırımlar,
2-Kırsal Ekonomik Altyapı Konularında ;
A-Kırsal Turizm Yatırımları
B- Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri,
5- Tarımsal üretimiyle orantılı;
C- El sanatları ve katma değerli ürünler,
Ç- Bilişim sistemleri ve eğitimi,
hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje limitleri
a) Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 2.500.000 Türk Lirası,
c) Yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda ise 1.750.000 Türk Lirası,
2- Gerçek kişiler için ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı;
a) Yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 1.250.000 Türk Lirası,
c) Yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda ise 1.000.000 Türk Lirası,
üst limitini geçemez.
Yatırımların fiziki olarak tamamlanma tarihi 15/11/2020’tir.

Başkanımız

baskan